EU-Taxonomie
October 25, 2024 | The EU taxonomy is a regulatory framework to determine whether economic activities classify as environmentally sustainable. It is developed by the European Union, as part of the sustainable finance initiative and covers various sectors including real estate.
Wat is EU-taxonomie-uitlijning?
De EU-taxonomie is een regelgevend kader om te bepalen of economische activiteiten als ecologisch duurzaam worden geclassificeerd. Het is ontwikkeld door de Europese Unie, als onderdeel van het initiatief voor duurzame financiering en bestrijkt verschillende sectoren, waaronder vastgoed.
Het doel van de verordening is om privé- en publieke investeringen naar duurzame activiteiten te leiden, de overgang naar een groenere economie te bevorderen en milieuvriendelijke praktijken te stimuleren.
Waarom zou u beoordelen en rapporteren?
Het rapporteren van de EU-taxonomie-uitlijning van uw activa bereidt u voor op behoeften en eisen in de markt van aandeelhouders, investeerders en regelaars en is zelfs verplicht voor (de meeste) bedrijven die onder de reikwijdte van CSRD en SFDR vallen.
Het afstemmen van uw activiteiten op de taxonomie is belangrijk omdat investeerders deze informatie gebruiken om de milieuprestaties van vastgoedprojecten te vergelijken en evalueren, het toont betrokkenheid bij duurzame doelen en vermindert milieurisico's die de waarde van uw activa aanzienlijk kunnen beïnvloeden.
Hoe te voldoen?
Om als ecologisch duurzaam te kwalificeren, moet een activiteit aan de volgende 4 voorwaarden voldoen:
Een substantiële bijdrage leveren aan ten minste een van de zes gedefinieerde milieu-doelstellingen. Vastgoed richt zich op twee milieu-doelstellingen: Klimaatverandering Mitigatie (CCM) en Klimaatverandering Aanpassing (CCA).
Geen aanzienlijke schade toebrengen aan een van de andere vijf milieu-doelstellingen (DNSH)
Voldoen aan minimale waarborgen
Voldoen aan de toepasselijke technische screeningscriteria
Met behulp van het Scaler Global Platform kan Cooltree u gemakkelijk begeleiden bij het beoordelen van de EU-taxonomie-uitlijning van uw activiteiten.
Hoe Cooltree u kan helpen afstemmen op de EU-taxonomie
Onze dienst begint met gegevensvoorbereiding, waar we starten met een quick-scan van de EU-taxonomie-geschiktheid, daarna maken we een gap-analyse met betrekking tot de ontbrekende gegevens die we vervolgens helpen verzamelen. Zodra de gegevensvoorbereiding is voltooid, gaan we verder met het bepalen van de uitlijning op basis van de verzamelde gegevens. Tot slot helpen we u bij het genereren van het EU-taxonomiealignatierapport binnen Scaler.
Gegevensvoorbereiding
Quick Scan
Bepaal de EU-taxonomie-geschiktheid: Gebaseerd op de economische activiteit (7.7 - Verwerven en eigendom van gebouwen).
Voer een quick-scan uit: Van activa en beoordeel hun uitlijning met de substantiële bijdragecriteria van de milieu-doelstellingen.
Geef advies: Over het nastreven van Klimaatverandering Mitigatie (CCM) of Klimaatverandering Aanpassing (CCA) op actiefniveau.
Clahiatenanalyse
Bepaal de EU-taxonomie-geschiktheid: Evalueer op basis van de economische activiteit (7.7 - Verwerven en eigendom van gebouwen).
Voer een snelle activascan uit: Beoordeel activa op hun uitlijning met de substantiële bijdragecriteria van de milieu-doelstellingen.
Bied adviserende begeleiding: Aanbevelen of men Klimaatverandering Mitigatie (CCM) of Klimaatverandering Aanpassing (CCA) moet nastreven op actiefniveau.
Verzameling van Ontbrekende Gegevens
Adviseer de klant over gegevensverzameling: Verzamel bijvoorbeeld details zoals energielabel, datum van aanvraag voor bouwvergunningen, fysieke klimaatrisicobeoordelingen, omzet, CAPEX, OPEX, etc.
Faciliteer gegevensupload: De verzamelde gegevens kunnen eenvoudig in Scaler worden geüpload om de EU-taxonomie-uitlijning te bepalen.
Bied auditondersteuning: Het Cooltree-team zal u naadloos begeleiden bij vragen van auditeurs, zodat de gegevens auditbestendig blijven.
Bepaal uitlijning
Op basis van de verzamelde gegevens zal Cooltree bepalen welke activa EU-taxonomie-uitgelijnd zijn en welke activa verbeterd moeten worden.
Stel een verbeterplan op om EU-taxonomie-uitlijning te vergroten:
Stel een verbeterplan op basis van uitkomsten van de gegevensverzameling, met deadlines en verantwoordelijke belanghebbenden en start met uitvoeren en monitoren van acties om uitlijning te verbeteren.
Cooltree kan assisteren met projectmanagement en/of grotere projecten uitvoeren, zoals klimaatrisiocoanalyses.
Rapporteren (CSRD- en SFDR-compliant)
Het genereren van het EU-taxonomie-uitlijningsrapport
• In Scaler kunt u een EU-taxonomie-uitlijningsrapport genereren, dat in uw jaarverslag moet worden opgenomen volgens de CSRD- en SFDR-vereisten. Het rapport toont het aandeel van de omzet, CAPEX en OPEX afkomstig van taxonomie-uitgelijnde activa.
• Continu uw gegevens verbeteren en voortgang monitoren en het percentage uitlijning op niveau van activa bijhouden.
Wilt u weten hoe wij uw bedrijf kunnen helpen om af te stemmen op de EU-taxonomie? Neem contact op via: info@cooltree.nl.