Net Zero Carbon
October 4, 2024 | Net zero carbon is achieved when all carbon emissions associated with a building – from production and operation through to deconstruction and end of life – are zero or negative.
Wat is Net Zero Operationele Energie?
Om de schadelijke effecten van klimaatverandering effectief tegen te gaan, is het essentieel om wereldwijd tegen 2050 netto nul energiegerelateerde emissies te bereiken. De vastgoedsector moet aantonen dat zij zich op een geloofwaardig pad bevindt om deze doelstelling te behalen, en actie ondernemen om portefeuilles toekomstbestendig te maken en duurzame waarde te leveren voor investeerders.
Netto-nul CO₂-uitstoot wordt bereikt wanneer alle koolstofemissies die verband houden met een gebouw – van productie en gebruik tot afbraak en einde levensduur – nul of negatief zijn. In de meeste Net Zero Carbon (NZC) verplichtingen omvat de scope operationele emissies, oftewel de CO₂ die gepaard gaat met het energieverbruik tijdens het gebruik van het gebouw. Bij de rapportage over operationele CO₂ zijn er verschillen: sommige doelstellingen hebben alleen betrekking op het energieverbruik van de verhuurder (Scope 1 & 2 emissies), terwijl andere ook het gebruik van huurders meenemen (Scope 3 emissies).
Waarom? Door de veranderende klimaatomstandigheden hebben vastgoedpartijen de verantwoordelijkheid om hun portefeuilles opnieuw te waarderen en toekomstbestendig te maken. Dit is niet alleen nodig voor risicobeheersing, maar biedt ook kansen om nieuwe waarde te creëren.
Transitierisico’s: De vraag naar duurzame en koolstofarme gebouwen zal naar verwachting sterk toenemen. In regio’s waar de markt snel verandert, zullen niet-duurzame gebouwen in waarde dalen. Duurzame gebouwen daarentegen zullen profiteren van een hogere markt- en huurwaarde.
Fysieke risico’s: Het koolstofvrij maken van gebouwen is noodzakelijk om fysieke risico’s als gevolg van klimaatverandering te beperken. Beleggingsbeheerders moeten goed inzicht hebben in hoe, waar en wanneer deze risico’s materieel worden om activa en portefeuilles te beschermen.
CO₂-belasting: Steeds meer landen overwegen een belasting op overtollige emissies. Per ton CO₂-uitstoot boven een vastgesteld budget (volgens een benchmark) wordt belasting geheven.
Begrijp de uitgangspositie & stel doelen
Bepaal de investeringsgrens van je Net Zero Carbon-doelstelling.
Breng de uitstoot per gebouw in kaart.
Stel vast waar gegevens ontbreken en bereid routekaarten voor alle objecten voor.
Analyseer de energie-intensiteit en GHG-intensiteit in lijn met het CRREM-pad en formuleer reductiedoelen tot 2050.
Nett-zero en kosten-batenanalyse
Identificeer de beschikbare maatregelen voor decarbonisatie.
Ontwikkel een verbeterplan op basis van CRREM-analyse, stel een Net Zero-strategie op en prioriteer gebouwen met een asset-level benadering.
Zorg voor een heldere analyse van kosten en rendement van de maatregelen, en neem de impact op OPEX en CAPEX mee in de afwegingen.
Stel je actieplan richting Net Zero op
Wij helpen bij het uitvoeren van gerichte acties die aansluiten bij het CRREM-pad:
Energievraag verminderen: Dit is vaak de snelste en meest kostenefficiënte manier om CO₂-uitstoot te beperken. Denk aan het vervangen van verlichting door LED of enkel glas door dubbel glas.
Energieverbruik verlagen (efficiëntie maatregelen): Dit kan via huurders betrokkenheid, slimme systemen in gebouwen, of het vervangen/uitfaseren van energie-intensieve processen.
Lokale hernieuwbare energie: Opwekking van zonne- of windenergie op het terrein van het gebouw verlaagt de afhankelijkheid van het net en biedt een duurzamer alternatief.
Inkoop van hernieuwbare energie (met aantoonbare extra impact): Denk aan het actief inkopen van lokale wind- of zonne-energie via het net.
CO₂-compensatie: Als laatste stap kunnen resterende emissies gecompenseerd worden door te investeren in klimaatprojecten die CO₂ reduceren of verwijderen, bijvoorbeeld via carbon credits.
Monitor & verbeter
Blijf gegevens monitoren en verbeteren, meet de voortgang richting Net Zero en stel doelen bij waar nodig.
Deel de inzichten met aandeelhouders en andere stakeholders.
Weten hoe wij jouw organisatie kunnen helpen met het behalen van Net Zero Carbon? Neem contact op via info@cooltree.nl.